Vachtverzorging kat en konijn

Voor vachtverzorging van uw kat kunt u terecht bij Marloes de Wit.

Douwsies093Langharige katten hebben regelmatige vachtverzorging nodig om de huid en vacht gezond en klitvrij te houden. Kortharige katten kunnen inprincipe prima hun eigen vacht verzorgen, alleen tijdens periode van rui kunnen ze wel wat extra hulp gebruiken. Er kunnen echter redenen zijn waardoor katten zichzelf niet meer goed kunnen wassen en daardoor een intensievere vachtverzorging nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan overgewicht, ouderdom of artrose. Het is dan belangrijk om de kat regelmatig te kammen, zodat de losse haren verwijderd worden uit de vacht. Gebeurt dit niet dan gaan de losse haren vast zitten in de vacht en ontstaan er klitten. Op den duur kunnen verschillende klitten aan elkaar gaan zitten en zo ontstaat er vilt. Een kat met een vervilte vacht voelt zich erg ongelukkig. De vacht trekt met elke beweging aan de huid en de vacht is ook niet instaat om de kat goed te isoleren. Deze situatie moet natuurlijk zoveel mogelijk vermeden worden. Hou dus goed in de gaten of de vacht van uw kat er goed verzorgt uit blijft zien.

Douwsies096Vindt u het zelf lastig om de vacht van uw kat te onderhouden of is het dusdanig slecht dat het door u zelf niet meer opgelost kan worden, dan kan Marloes u helpen. De vachtverzorging kan bestaan uit het scheren, als het echt vervilt is, maar dat willen we dus graag voorkomen door alle losse haren tijdig eruit te kammen en borstelen. Voor zover het mogelijk is doen we de vachtbehandelingen zonder narcose, met geduld en beleid laten de meeste dieren zich goed behandelen. Maar als er eenmaal klitten zijn vindt het dier het minder plezierig, het kost meer tijd waardoor het dier ongeduldiger is. Dan kan het vaak alleen nog maar onder narcose. Als de gezondheid van het dier het toelaat kan dat. Soms adviseren we echter wel om eerst een bloedonderzoek te doen om de lever- en nierfunctie te checken.

Voor meer info of het maken van een afspraak kunt u een e-mail sturen naar: marloesdewit@sterkliniekleeuwarden.nl.

Voor de vachtverzorging van konijnen kunt u terecht bij Ellie Wijbenga. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken dan kunt u een e-mail sturen naar: elliewijbenga@sterkliniekleeuwarden.nl