VacciCheck

De VacciCheck geeft aan of uw hond antistoffen heeft tegen de meest voorkomende ziektes waartegen wordt gevaccineerd. De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) is de maat voor de afweer van uw dier. Als de titer hoog genoeg is, is vaccinatie op dat moment niet nodig.

De vaccins die wij gebruiken tegen Hondenziekte (Distemper), besmettelijke Hepatitis en Parvo (deze ziektes samen worden in het kort aangeduid als DHP) zijn zeker 3 jaar werkzaam. Uit nieuwe wetenschappelijke studies blijkt dat de bescherming soms nog langer aanhoudt dan 3 jaar.

De vaccins tegen de ziekte van Weil (leptospirose) en Kennelhoest hebben geen langdurige werking, deze dienen elk jaar herhaald te worden (Kennelhoest is optioneel).

Wat is het juiste moment om een VacciCheck te laten uitvoeren?

Het moment om de VacciCheck in te zetten, is als uw hond de leeftijd van 4 jaar bereikt (mits het aanbevolen vaccinatieschema is opgevolgd). Waarom? Honden worden gevaccineerd op een leeftijd van 6, 9 en 12 weken. Vervolgens krijgt de hond op 1 jarige leeftijd nogmaals de cocktail (DHP en ziekte van Weil), dit is een booster vaccinatie om de volledige bescherming te bereiken. De ziekte van Weil moet daarna jaarlijks herhaald worden. Het vaccin tegen de andere ziektes is 3 jaar geldig. Als uw hond dus de leeftijd van 4 jaar bereikt, zou hij naast een vaccinatie tegen de ziekte van Weil ook weer toe zijn aan het DHP vaccin. Dit is dus het moment om de VacciCheck in te kunnen zetten.

Blijkt uw hond nog voldoende beschermd tegen DHP, dan is een vaccinatie tegen deze ziektes op dit moment niet nodig en adviseren wij om maximaal 3 jaar later weer een VacciCheck te doen. Is uw hond echter niet meer voldoende beschermd dan zal alsnog de vaccinatie tegen DHP gegeven moeten worden.

Overzicht vaccinatieschema

6 weken leeftijd – Hondenziekte en Parvo

9 weken leeftijd – Parvo en ziekte van Weil en eventueel Kennelhoest

12 weken leeftijd – Cocktail van DHP, ziekte van Weil  en eventueel Kennelhoest

1  jaar leeftijd – Cocktail van DHP, ziekte van Weil  en eventueel Kennelhoest

2 jaar leeftijd – Ziekte van Weil en eventueel Kennelhoest

3 jaar leeftijd – Ziekte van Weil en eventueel Kennelhoest

4 jaar leeftijd – Cocktail van DHP, ziekte van Weil  en eventueel Kennelhoest

OF VacciCheck, ziekte van Weil en eventueel Kennelhoest

Wat zijn de kosten van de VacciCheck?

De kosten van de VacciCheck zijn €39,50. Daarnaast betaalt u €54,50 voor de vaccinatie tegen de ziekte van Weil. Mocht het alsnog nodig zijn om tegen DHP te vaccineren dan zijn hier geen extra kosten aan verbonden.

Wanneer kunt u langskomen in de kliniek om de VacciCheck te laten uitvoeren?

U kunt telefonisch een afspraak maken voor de jaarlijkse vaccinatie en daarbij aangeven dat u eerst een VacciCheck wil laten uitvoeren. Wij plannen een afspraak met u in. Uw hond zal dan nagekeken worden, gevaccineerd worden tegen de ziekte van Weil (en evt Kennelhoest) en er zal bloed afgenomen worden.

Eén keer per week voeren wij de test uit.  De uitslag kunnen wij u laten weten via sms of mail. Belangrijk is dus dat wij uw juiste gegevens hebben. Blijkt dat er alsnog gevaccineerd moet worden tegen de ziekten DHP, dan kunt u ons weer bellen en plannen we nogmaals een afspraak voor vaccinatie.