Urine onderzoek

Urine van uw huisdier kan voor ons veel informatie bevatten, die we nodig hebben om vast te stellen wat er met uw huisdier aan de hand is.

douwsies118      douwsies121      douwsies124

Een deel van de tests doen we met de hand, een deel met een apparaat.

Urine-analyzer

Met een stick kunnen we op een snelle manier meerdere aspecten van de urine controleren. We bepalen de zuurgraad van de urine, aanwezigheid van bloed, indruk van de hoeveelheid eiwit en of er glucose in zit. De Urine-analyzer meet de urinestripjes elektronisch af, zodat er geen fouten gemaakt kunnen worden in interpretatie van de kleur op de strips. Verder kunnen wij eiwitten in de urine meten, om te kijken hoe ernstig een nierafwijking is.
Glucose in de urine is niet normaal en is een sterke indicatie voor suikerziekte.

Refractometer

Met een refractometer wordt gemeten hoeveel opgeloste stoffen er in de urine zit (mate van de concentratie van de urine). Dit is met name van belang bij dieren die veel plassen en veel drinken. Weinig geconcentreerde urine kan duiden op overmatige wateropname, ofwel op een afgenomen werking van de nieren om de urine te concentreren.

Sediment onderzoek

Sediment onderzoek bestaat uit het centrifugeren van de urine; het sediment wat onderin de buis aanwezig blijft, wordt onder een microscoop onderzocht. We kunnen verschillende soorten cellen zien (rode en witte bloedcellen, blaaswandcellen), meerdere soorten gruis (struviet, calciumoxalaat), bacteriën en in een enkel geval soms een wormei.

Voor andere tests moeten we de urine opsturen

– kweek van de urine. De initiële kweek van de urine kunnen we hier zelf uitvoeren. Het specificeren van de bacterie, indien deze aanwezig blijkt te zijn, alsook het antibiotica spectrum waarvoor deze bacterie gevoelig is, wordt gedaan door een extern laboratorium.

– test op cortisol/creatinine, geeft aanwijzing voor de ziekte van Cushing