Euthanasie

Helaas komt er voor ieder huisdier een moment dat hij/zij overlijdt. Het mooiste is dat het dier ’s ochtends vredig overleden in zijn/haar mandje gevonden wordt, maar helaas verloopt het meestal anders. Als dierenarts hebben wij de optie om de lijdensweg van uw dier te beëindigen door middel van euthanasie.

Het is een emotioneel moment om afscheid te nemen van uw huisdier. Uw dier maakt vaak al vele jaren onderdeel uit van het gezin en wordt dan ook beschouwd als een familielid. Wij vinden het belangrijk om u bij dit moeilijke moment zo goed mogelijk te ondersteunen en om u voldoende tijd te gunnen voor dit afscheid. U kunt kiezen om uw dier te laten inslapen bij ons in de kliniek, ofwel om uw dier in zijn/haar eigen mandje bij u thuis te laten inslapen.

Euthanasie bij ons in de kliniek

Wij nemen altijd extra tijd voor deze afspraak zodat u in alle rust afscheid kunt nemen van uw dier, zonder dat u u opgejaagd hoeft te voelen door een volle wachtkamer.
De gebruikte methode voor het inslapen wordt voor ieder dier individueel bepaald en uw dierenarts zal met u de beste optie uitkiezen. In de meeste gevallen bestaat het inslapen uit twee delen. Eerst wordt het dier door ons onder anesthesie gebracht door middel van een injectie. Hierdoor valt hij/zij na 5 tot 10 minuten in een diepe slaap. Wij laten u dan eventjes alleen met uw huisdier zodat u rustig afscheid kan nemen terwijl uw dier in slaap valt. Daarna zal het euthanasiemiddel ingespoten worden. Vanwege de anesthesie merkt uw dier hier niets meer van.

Als uw dier ingeslapen is, heeft u verschillende opties:

– U neemt uw dier terug mee naar huis waar u hem/haar zelf kunt begraven.
– U brengt uw huisdier zelf naar het huisdierencrematorium in Drachtstercompagnie.
– U laat uw dier bij ons achter om hem/haar te laten cremeren. Wij werken hiervoor samen met het huisdierencrematorium in Drachtstercompagnie. Wij zorgen ervoor dat alle papieren worden ingevuld en uw dier wordt opgehaald. Indien u dit wenst, kunt u aangeven dat u de as retour wilt krijgen, al dan niet in een urn.
– U laat uw dier bij ons achter waarna hij/zij wordt opgehaald voor “destructie”. Dit betekent dat uw dier samen met andere dieren zal worden “gecremeerd”. Het is in dit geval niet mogelijk om de as terug te krijgen!

Euthanasie bij u thuis

Soms is het prettiger als het dier kan inslapen in zijn/haar eigen omgeving. De dierenarts komt dan bij u thuis langs. Omdat er hiervoor extra tijd ingepland moet worden is het wel belangrijk dat u hiervoor op tijd een afspraak maakt. De euthanasie zelf verloopt op dezelfde manier als in de kliniek. Omdat het voor ons niet altijd mogelijk is om grotere dieren te vervoeren is het handig dat u tijdens het maken van een afspraak ook aangeeft wat er daarna met uw huisdier moet gebeuren.