Orthopedie

Het woord orthopedie is waarschijnlijk samengesteld uit de Griekse orthos (recht) en paedos (kind). Oorspronkelijk werd de orthopedie dan ook gedefinieerd als “de kunst om bij kinderen afwijkingen van het lichaam te voorkomen en te corrigeren”. De samenstelling zou ook kunnen komen van de Griekse woorden orthos (recht) en pedes (voet). Dan zou de letterlijke betekenis “recht op de voeten” zijn.

De orthopedie is een onderdeel van de diergeneeskunde die tot de verbeelding spreekt. Gebroken botten die middels implantaten gezet worden en zo kunnen genezen. Ook aangeboren afwijkingen zoals heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED) kunnen verholpen worden door een orthopedisch geschoold dierenarts.

Het oplossen van orthopedische problemen en het uitvoeren van orthopedische operaties vergen veel specialistische kennis. Deze kennis krijgt een dierenarts niet standaard mee bij zijn of haar opleiding als dierenarts. Men moet zich na de opleiding specialiseren om specialist te worden. Er zijn ook dierenartsen in Nederland die zich geen specialist mogen noemen, maar wel veel binnenlandse en buitenlands cursussen en opleidingen gevolgd hebben om zichzelf te bekwamen in de orthopedie.

Bij Sterkliniek Leeuwarden was dierenarts Deinum degene die hoofdzakelijk de orthopedische patiënten behandelde. Helaas heeft hij per 1 december 2016, na 18 jaar bij ons te hebben gewerkt, afscheid genomen om een nieuwe uitdaging aan te gaan bij een tweedelijns kliniek. Wij wensen hem daar veel plezier en succes!

Nu wordt er hard gewerkt om de orthopedie zo soepel mogelijk voort te zetten. Dierenartsen Marit Madderom en Bas Joustra zullen zich verder toeleggen op de orthopedie.

Marit Madderom is afgestudeerd in 2012 in Utrecht. Sinds 1 maart 2016 is zij in dienst bij Sterkliniek Leeuwarden. Het afgelopen jaar heeft zij met Jacob samen geopereerd en ervaring binnen de orthopedie opgedaan.

Bas Joustra is in 2010 afgestudeerd in Gent. Sinds 1 november 2016 is hij in dienst bij Sterkliniek Leeuwarden en voelt zich al aardig thuis!

Beide dierenartsen volgen in 2017 uitgebreide aanvullende orthopedische cursussen in onder andere Oxford, Gent, Wenen en Cremona.

U kunt bij ons officiële heup- en elleboogfoto’s laten maken.

Mocht u de eigenaar zijn van een hond of kat met een orthopedisch probleem, vraag uw dierenarts om een verwijzing naar Sterkliniek Dierenartsen Leeuwarden. Wij staan klaar om u te helpen.