Ontlastingonderzoek


douwsies123Van honden en katten met diarree klachten vragen wij om ontlasting mee te nemen voor nader onderzoek. Het kan voor de dierenarts van erg veel waarde zijn om te zien (en te ruiken) wat voor ontlasting uw huisdier produceert. Verder kunnen we met de ontlasting verschillende onderzoeken doen.

Ovassay

Onderzoek op wormeieren en andere parasieten doen we zelf door middel den de Ovassay. De ontlasting wordt in een vloeistof opgelost die ervoor zorgt dat wormeieren en andere parasieten naar boven komen drijven, dit verhoogt de kans om deze parasieten aan te tonen. Onder de microscoop wordt dan gekeken of er parasieten inzitten of eventueel onverteerde delen.

Verteringsonderzoek

Daarnaast passen wij extra kleuringen toe die ervoor zorgen dat vet en vetzuren (met Sudan) en zetmeel (met Lugol) aangetoond kunnen worden. Deze voedingsbestanddelen behoren normaal gesproken verteerd te worden en als we ze in de ontlasting aan kunnen tonen wijst dit op een gestoorde vertering.

Giardia test

Giardia is een zeer kleine parasiet die door het microscopisch onderzoek vaak niet aantoonbaar is, vandaar dat we die met een speciale test aantonen. De parasiet wordt vaak aangetroffen bij jonge dieren en is ook besmettelijk voor ons.

Verder onderzoek als kweken, parvovirusonderzoek en enzymbepalingen sturen we naar een laboratorium.