Konijnen en kleine knaagdieren

Sterkliniek Dierenartsen Leeuwarden staat al heel lang bekend om zijn behandeling van kleine knaagdieren. Kleine knaagdieren is een verzamelnaam voor de meest voorkomende bijzondere dieren die wij in de dagelijkse praktijk zien, we hebben het over konijnen, cavia’s, ratten, muizen en hamsters. Officieel gezien is het konijn geen knaagdier, maar een haasachtige, dat heeft te maken met de extra snijtanden die hij in zijn bovenkaak heeft. Een echte knager is het echter wel.

De laatste 10 jaren hebben deze diersoorten in Nederland een opmars gemaakt. Er worden er steeds meer gehouden en ze worden op een ‘andere ‘ manier gehouden. Mensen zijn ook deze dieren steeds meer gaan waarderen als kameraad en vriend en hebben vaak ook een leven buiten de kooi.

Als gevolg hiervan komen er ook steeds meer mensen met deze kleine kanjers naar de praktijk om ze na te laten kijken en te behandelen, of in het geval van konijnen om ze preventief te laten inenten tegen ongeneeslijke ziektes. Hand in hand hiermee heeft ook de farmaceutische industrie het belang van deze dieren gezien, en komen er langzamerhand steeds meer geregistreerde dier geneesmiddelen voor deze dieren op de markt. Hiermee kunnen we veel beter en secuurder medicatie voorschrijven indien nodig.

Helaas moeten we constateren dat de standaard opleiding van de dierenarts beperkt is op het gebied van de kleine knaagdieren. Sterkliniek Dierenartsen Leeuwarden heeft al jaren zijn dierenartsen en paraveterinairen extra opgeleid om de toegenomen kennis die er bestaat op het gebied van ziekte en chirurgie van kleine knaagdieren tot zich te nemen.

We kunnen dan ook met trots zeggen dat binnen ons team er voldoende mensen aanwezig zijn die net dat beetje extra weten om ook uw kleine kanjer (daar valt ook de Vlaamse Reus onder…) optimaal te behandelen.

Naast het stellen van een diagnose, is vaak een intensieve zorg van groot belang om deze dieren te laten herstellen. Onze paraveterinairen weten exact hoe ze uw konijn of cavia weer aan het eten moeten krijgen, en kunnen u helpen die zorg thuis verder voort te zetten.

Chirurgische ingrepen vinden ook regelmatig plaats. Veel mensen zijn bang voor de narcose van hun knaagdier. Voor een deel komt dat omdat veel mensen zich niet realiseren dat ook dit stuk van de diergeneeskunde niet stil heeft gestaan. Gasnarcose, infusen, warmtehuishouding en toedienen van zuurstof zijn essentiële zaken bij het veilig opereren van konijnen, cavia’s, ratten, muizen en hamsters.

Op dit moment zijn de meest voorkomende problemen bij kleine knaagdieren een gevolg van gebitsproblemen en luchtwegproblemen. Helaas krijgen ook de steeds ouder wordende knaagdieren last van gezwellen. Voor al deze problemen staat het team van Sterkliniek Dierenartsen Leeuwarden voor uw huisdier klaar.