Gewichtsconsulent

Hoezo overgewicht?

Huisdieren als honden en katten spelen een steeds belangrijkere rol in ons sociale leven . Ze maken steeds vaker deel uit van het gezin. We zien dan ook steeds vaker te dikke honden en katten op het spreekuur komen. Meestal hebben ze, volgens de eigenaar tenminste, helemaal geen last van hun overgewicht. Helaas is dat niet helemaal waar.

Overdaad schaadt.

Het lijkt vaak alsof ze er geen last van hebben, maar ze lopen tegen dezelfde problemen op als mensen met overgewicht. Gewrichtsproblemen, ademhalingsproblemen, slechte conditie, suikerziekte en ga zo nog maar even door. Soms is de omvang van het dier zo erg toegenomen, dat het dier zichzelf niet meer kan verzorgen. Met name bij katten zien we dat geregeld. Het enige wat wij als baasjes willen is dat ons huisdier het naar zijn zin heeft bij ons in het gezin. En wie kan er dan dat lieve koppie weerstaan als hij of zij ook zo graag een stukje van ons koekje wil. Meestal ontstaat overgewicht dan ook heel geleidelijk.
Het is dan ook best even schrikken als de omgeving of de dierenarts u vertelt dat uw huisdier te dik is en dat hij of zij eigenlijk wat gewicht zou moeten verliezen. U hebt immers altijd het beste voor gehad met uw huisdier. Maar in al uw ijver om het zo goed mogelijk te doen, hebt u misschien geen rekening gehouden met het normale formaat van uw huisdier en dus met zijn normale voedingsbehoefte,die vaak vele malen lager blijkt te liggen dan in werkelijkheid gegeven wordt. 
Gelukkig is overgewicht meestal niet direct levensbedreigend en hebt u nog wel de kans om het terug te draaien. Het is het verstandigst om te beginnen met een bezoekje aan uw dierenarts. Deze zal uw huisdier onderzoeken en bepalen of er daadwerkelijk sprake is van overgewicht en wat hiervan de oorzaak zou kunnen zijn. Er zijn nl. ook een aantal lichamelijk oorzaken dat overgewicht kan veroorzaken. Denk bv. aan een te traag werkende schildklier of de ziekte van Cushing. Als deze oorzaken uitgesloten zijn is het toch zeer waarschijnlijk dat het probleem in de voedings- en bewegingsgewoontes van het dier gezocht moet worden. 
Nu kunt u er natuurlijk voor kiezen om de hond zelf op dieet te zetten, maar zonder een stok achter de deur gaat het vaak moeilijk. Uw huisdier lijkt het u kwalijk te nemen als u plotseling alle lekkere dingetjes weghaalt en dan moet u als baasje wel heel stevig in uw schoenen staan. Ons ‘afval’ programma geeft u juist dat steuntje in de rug dat u nodig heeft.

U hoeft het niet alleen te doen.

Juist omdat wij weten hoe moeilijk het is om een hond of kat af te laten vallen, hebben wij een speciaal gewichtsbeheersingsprogramma in het leven geroepen. Bij deelname aan dit programma, wordt u begeleid door Sonja Wobbes. Door middel van haar kennis omtrent diëten en de problematiek rond overgewicht, probeert zij samen met u op een zo acceptabel mogelijke manier gewichtsverlies te realiseren. De voordelen hiervan zijn dat u altijd met vragen bij haar terecht kunt, ook als u het even niet meer ziet zitten.
Maar de grootste drijfveer is toch vaak de ”stok achter de deur” in de vorm van de regelmatige weegcontroles. Als het ideale gewicht bereikt is, zorgt zij er samen met u voor, dat uw huisdier ook op dit gewicht blijft.
U merkt dat het een hele opgave is om uw huisdier af te laten vallen, maar wat u ook zult merken is dat uw huisdier wel degelijk last had van zijn of haar overgewicht. U merkt dat hij/zij verder kan en wil lopen,dat er meer gespeeld wordt. Kortom, dat uw lieveling beter in zijn vel zit. En daar doen we het per slot van rekening toch allemaal voor!!
Twijfelt u of uw huisdier lijdt aan overgewicht, breng dan een bezoek aan uw dierenarts en laat een gewichtscontrole doen!