Gedragscoach

Is opvoeden nodig?

Wie zich wat meer verdiept in het gedrag van dieren (en mensen) komt er al gauw achter wat een interessante materie dit is en hoeveel er al over gezegd en geschreven is. In de praktijk blijkt dat wie moeite doet om zijn huisdier te begrijpen; zichzelf een plezier doet en het huisdier, want een hond is geen kat is geen konijn is geen vogel en is geen vis!

Tevens willen we wijzen op de hoeveelheid tijd die een huisdier vraagt en ook op de financiële consequenties die het houden van een huisdier met zich meebrengt. Mensen blijken zich soms niet te realiseren dat de aanschaf van een huisdier niet de moeite is, maar de jarenlange verzorging en verantwoording. Als er dan ook veel onbegrip bestaat over het gedrag van het huisdier is er al gauw een probleem geboren waarbij het dier de grote verliezer is, getuige de grote aantallen huisdieren die in asielen,opvangcentra, herplaatsingsdiensten en op straat belanden.

Begeleiding in de opvoeding:
Met alles wat er tegenwoordig bekend is over gedrag en verzorging zou het toch mogelijk moeten zijn deze aantallen terug te dringen. Als een eigenaar zijn verantwoording serieus neemt en goed leert kijken naar zijn huisdier, vervolgens inzicht krijgt in het gedrag, dan worden veel problemen voorkomen of opgelost. Inzicht is dus heel belangrijk om onderscheid te maken tussen gewoon gedrag en probleemgedrag.

Wie is de gedragscoach?

Bij dit stukje willen wij als kliniek behulpzaam zijn en daarom bieden wij de mogelijkheid om een afspraak te maken voor een gedragsconsult, dit kan bij een van onze paraveterinairen Marloes de Wit. Naast het feit dat zij al meer dan 25 jaar dagelijks met huisdieren werkt, heeft zij door middel van meerdere cursussen een gedegen kennis van het gedrag van hond en kat. Zij kan u een helpende hand bieden bij het voorkomen en oplossen van gedragsproblematiek. Na het bestuderen van veel gedragsstudies, -boeken, en methoden bleef er de methode van Jan Fennell over. Bij deze methode had Marloes het gevoel dat er dingen op hun plek vielen en dat zij mens en hond hiermee verder kon helpen.

Marloes is gecertificeerd Dog Listener, opgeleid in Engeland door Jan Fennell, een Engelse dame die de “Amichien Bonding Methode” heeft ontwikkeld. Deze benaming vloeit voort uit de vriendschappelijke band tussen mens en hond. De methode is bedoeld om u te leren hoe hondentaal werkt en hoe u op een natuurlijke manier een fantastische verstandhouding met uw hond kunt opbouwen. Hierbij spelen geduld en respect een grote rol, en zorgen we dat u op een leuke manier leert baas te zijn.Uiteindelijk gaat het erom dat uw hond graag met u wil samenwerken omdat hij u vertrouwd als zijn leider. Belangrijk is dan ook dat u consequent met de regels omgaat.U leert uw hond begrijpen en andersom. Uw hond kan gewoon hond zijn en u kunt de beste baas worden die uw hond verdiend.

Nog even iets over Jan Fennell, zij werd geinspireerd door Monty Roberts, de Amerikaanse paardenfluisteraar. De manier waarop hij met paarden werkt sprak haar enorm aan en zij wilde ook graag met haar honden zo werken. Dus is ze gaan onderzoeken hoe de communicatie werkt in een wolvenroedel en heeft vervolgens een vertaling gemaakt voor de mens-hond relatie. Dat heeft geresulteerd in de Amichien Bonding Methode. Voor mensen is het heel leuk en relatief gemakkelijk om zo met hun hond te leren samenwerken.

Hoe werkt dat?

Als u meer informatie wilt kunt u contact opnemen met Marloes via de kliniek: 058 212 38 91 of via de mail: marloes.de.wit@sterkliniek.nl. We bieden u de mogelijkheid om een afspraak te maken voor haar gedragsspreekuur op maandagmiddag. En soms kan er ook na overleg besloten worden om een huisconsult te doen.