Endocrinologie

De endocrinoloog houdt zich bezig met hormonen. Huisdieren hebben ook wel eens last van hun hormonen en vaak zijn dit ingewikkelde processen en ziektes die speciale aandacht vereisen.

In het team van Sterkliniek Dierenartsen Leeuwarden heeft dierenarts Corinne van den Berg zich toegelegd op de endocrinologie.

Voorbeelden van enkele veel voorkomende hormoonziekten zijn:
– suikerziekte,
– te snelle (hyper) of te langzaam (hypo) werkende schildklier,
– ziekte van Cushing
– ziekte van Addisson.

De diagnose van hormoonafwijkingen is niet altijd eenvoudig te stellen. Er zijn vele test mogelijkheden, die elk hun voor- en nadelen hebben. Gelukkig heeft Drs. van den Berg de kennis om u en uw huisdier te helpen, zodat de juiste diagnostische aanpak gehanteerd wordt.

De behandeling van endocrinologische ziektes vraagt veel begeleiding. Een suikerpatiënt moet ingesteld worden, maar ook stabiel blijven. Dat kan alleen als u goed verteld wordt waar u op moet letten zodat u begrijpt wat er gebeurd. Dit kost tijd en energie om goed te organiseren, maar dan weet u ook dat uw huisdier optimaal behandeld wordt. Wij proberen via mondelinge uitleg en schriftelijke informatie u zo goed mogelijk voor te bereiden op de behandeling van uw huisdier. Voor de suikerpatiënten heeft paraveterinair Lisanne de Haan een opleiding gevolgd tot ‘diabetes paraveterinair’. Zij kan u helpen uw hond of kat met diabetes stabiel te houden.

Ook de behandeling van de andere hormonale afwijkingen vragen extra tijd en zorg, schroom niet om ons daar vragen over te stellen