Echografie

EchografieEchografie is een niet invasieve onderzoekstechniek. Dit houdt in dat de dieren er niet door ‘beschadigd’ worden. Het is een veilige en een mooie techniek, maar heeft uiteraard ook zijn beperkingen. De echografie maakt gebruik van geluidsgolven die door het dier gestuurd worden. Deze worden door de organen en de weefsels in verschillende mate geabsorbeerd en weerkaatst en het apparaat berekent uit deze teruggekomen geluidsgolven een beeld. Deze zeer geavanceerde techniek, inmiddels humaan ook in 3d, geeft ons de mogelijkheid organen te beoordelen die bij de röntgenfoto slechts egaal gekleurd zijn.

Voor een goed beeld en een goede beoordeling moet een forse investering worden gedaan in machine en uiteraard ook in kennisniveau van de beoordelaar.

Het is niet juist te veronderstellen dat iedereen met een medische achtergrond een echo beeld kan interpreteren, hiervoor moeten extra nascholingen gevolgd worden en ervaring opgedaan worden. De zogenaamde weke delen (organen, blaas, darm, hart) kunnen door middel van echo beoordeeld worden. Botten vallen buiten het bereik, alsmede de longen.

Wij gebruiken de echografie met name bij:

– zwangerschapsonderzoek
– onderzoek van buik, met name lever en de milt
– onderzoek van blaas en prostaat
– als geleide bij het nemen van biopten uit de diepte. Soms zit een bult in de buik en door middel van echo kunnen we dan de bioptienaald zien en de bult zien, zodat we zeker weten dat het biopt ook uit de bult genomen wordt.
-hartonderzoek: door middel van onze echo kunnen we het hart in beeld krijgen en we kunnen de bloedstromen kleuren zodat we kunnen meten hoe ernstig bijvoorbeeld een klep lekt en wat dat voor het hart betekent.

Met name bij de echocardiografie (echo van het hart), dienen er na het onderzoek nog extra metingen verricht te worden. Soms doen we deze in alle rust op de pc en kan het even duren voordat dit is afgerond.