November suikerziektemaand

November is de diabetesmaand voor huisdieren. De hele maand staat dan in het teken van suikerziekte. Die aandacht is hard nodig: nog steeds neemt de ziekte toe. In Nederland wordt geschat dat 1 op de 500 honden suikerziekte heeft.

Wat is suikerziekte?

Suikerziekte – ofwel diabetes mellitus, de medische naam voor suikerziekte – is een aandoening die wordt veroorzaakt door een tekort aan insuline, wat invloed heeft op het bloedglucosegehalte (de bloedsuikerspiegel) van uw hond of kat. De glucose is afkomstig uit het voer dat uw huisdier eet. Het voer wordt door het spijsverteringsstelsel in kleine onderdelen afgebroken om het lichaam van energie te voorzien.

Glucose is een van deze onderdelen en een belangrijke bron van energie. Glucose wordt vanuit de darmen in de bloedsomloop opgenomen en naar cellen in het gehele lichaam gevoerd. Deze cellen hebben insuline nodig om glucose te kunnen opnemen. Insuline wordt door de pancreas (alvleesklier) aangemaakt al naar gelang de hoeveelheid glucose in het bloed. Gezonde huisdieren maken gemakkelijk insuline aan, maar dieren met suikerziekte niet. Bij honden en katten met suikerziekte stapelt de hoeveelheid glucose zich in het bloed op.

Heeft u een hond die overmatige dorst heeft, overmatig moet urineren of veel gewicht verliest ondanks een goede eetlust? Maakt u dan een afspraak. Met eenvoudig bloed- en urineonderzoek kan achterhaalt worden of uw huisdier diabetes mellitus heeft.